Європейські астрономи та вчені з Інституту астрономії Левенського університету (Бельгія) використали недавні спостереження, зроблені за допомогою космічного телескопа James Webb, для вивчення атмосфери екзопланети WASP-107b.

Згідно з пресрелізом Інституту, астрономи виявили в атмосфері WASP-107b не лише водяний пар та діоксид сірки, але й навіть силікатні (піщані) хмари. Ці частинки розташовані в динамічній атмосфері, яка має інтенсивний потік матеріалу.

Цікаво, що астрономи не знайшли жодних слідів метану в атмосфері WASP-107b. Відсутність метану свідчить про потенційно теплу внутрішню сторону планети. Дуже несподіваною стала виявлена діоксиду сірки, оскільки попереднє моделювання передбачало його відсутність. Однак нові кліматичні моделі атмосфери WASP-107b показують, що сама планета сприяє утворенню діоксиду сірки в її атмосфері.

Незважаючи на те, що головна зірка WASP-107b випромінює невелику кількість високоенергетичних фотонів через свою холоднішу природу, ці фотони можуть проникати глибоко в атмосферу планети завдяки своїй “пухнастій” природі. Це створює необхідні умови для утворення діоксиду сірки.

Відкриття піщаних хмар, води та діоксиду сірки на WASP-107b є важливим кроком у розумінні формування та еволюції планет. Це дає нове світло нашій Сонячній системі, заявила професорка Лєйн Десін з Левенського університету.

Згідно з іншими дослідженнями, проведеними за допомогою телескопа James Webb, виявлено вуглецеві молекули в атмосфері планети-гіганта.

Заголовок: Виявлено піщані хмари та діоксид сірки в атмосфері екзопланети WASP-107b

Цитата автора: “Відкриття піщаних хмар, води та діоксиду сірки на цій «пухнастій» екзопланеті інструментом MIRI (Інструмент середнього інфрачервоного діапазону – ред.) від James Webb є ключовою віхою. Це змінює наше розуміння щодо формування та еволюції планет, проливаючи нове світло на нашу Сонячну систему”.

Source: ukrinform.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *